Svens Blogg

Köpt nytt hus, frågor om fönstren

Vi flyttade in i vårt nya hus nu i helgen, inte en dag för tidigt. Nu är jag väldigt glad för det fina vädret vi haft, så jag har passat på att utföra lite sysslor (fixa rabatten, måla fasaden o.s.v.). Jag upptäckte dock att min sambo bränner sig väldigt lätt i solen, så rätt mycket solskyddsfaktor gick åt.

Så jag är rätt nöjd med hur huset ser ut. Vad jag däremot funderar på är om jag borde skaffa mig insynsskydd till mina fönster? Snart är det som bekant sommar, och då skulle det nog ändå kännas rätt bra att kunna ta en paus från solen då och då. Nog för att jag gillar att bada bastu, men helst ska det ske på mina egna villkor.

Ett annat argument jag kan tänka mig för att placera insynsskydd över fönsterna är att jag slipper få mitt privatliv invaderat av (icke ont menande) grannar. Kanske är det fel av mig, men när jag är i mitt hem vill jag kunna känna mig fri. Här ska jag inte behöva tänka på hur jag uppför mig eller hur jag är klädd.

Jag har kollat på lite olika insynsskydd, en plissegardin verkar rätt lockande. Att kunna reglera ljuset är ju ett självklart plus (till skillnad från en vanlig rullgardin), men samtidigt har jag ganska ont om pengar just nu, och de brukar kosta runt 400kr/st. De går ju aldrig sönder, jag har i alla fall aldrig bevittnat det själv. Så man kanske ska se på det som en långsiktigt investering?

Det är svårt, jag har en otrolig beslutsångest. Antingen köper jag nu, och äter makaroner resten av månaden (har ganska många fönster), eller så väntar jag, men måste stå ut med solen och grannarna som ser allt i någon månad till. Hur skulle ni ha gjort? Köpt insynsskydd fönster eller något annat, i så fall vad?