Svens Blogg

AN-kopplingar, vad är det?

En AN koppling kan liknas vid en slangklämma men är betydligt kraftigare. De används till så kallade  högflödessystem som passar in till bränsle-, vatten- och oljesystem.

När använder vi AN-kopplingar?
An-kopplingar används framförallt på trimmade bilar. Det är idag lag på att använda AN-koppling istället för vanliga slangklämmor när det kommer till vissa bilsporter som exempelvis dragracing eller drifting. Kopplingarna är förvisso aningen dyrare än vad vanliga slangklämmor är men kostnaden på det stora hela när man ser till bilsport är i det närmaste försumbar. Det är som sagt också olagligt för vissa utövare att använda något annat så detta är en icke-fråga.
Lite kuriosa i sammanhanget är att AN är en förkortning och står fär Army Navy då denna produkt utvecklades av den amerikanska armén en gång i tiden.

Det är inte alltid så enkelt att veta vilken AN-koppling man ska ha och vilken dimension som passar. I dessa fall är det alltid enklast att rådfråga din lokala bildelsleverantör. Det är alltid bra att vara på rätt sida när det kommer till viktiga motoraspekter som detta. Lycka till med ditt trimmande och se till att ladda upp med kopplingar till sommararen.