Svens Blogg

Information om robotgräsklippare

Idag är det allt fler som väljer att köpa en robotgräsklippare!

Anledningar till detta kan vara olika. Vissa köper en för att spara tid. Prismässigt behöver inte robotgräsklipparen vara så mycket dyrare än en vanlig gräsklippare, och de är definitivt billigare än en åkergärsklippare, så priset kan också vara en anledning.

Många väljer att köpa en robotgräsklippare till sitt lantställe eftersom man kan styra den på håll med sin dator eller mobiltelefon. På så sätt slipper man mötas av en vildvuxen gräsmatta det första som händer när man åker dit.

Det finns många olika typer av robotgräsklippare. Det är viktigt att först tänka på vilken typ av tomt robotgräsklipparen ska klippa på. Är den kullig eller plan? Är den stor med många olika moment att klippa runt behövs det oftast en något mer avancerad maskin. Om gräsmattan är vid skog och trädsamlingar är det bra att köpa en kraftig som kan plöja igenom exempelvis kottar och grenar.

Säkerhetsfunktionerna kan också variera från klippare till klippare. Om det kommer att vistas barn i närheten av den kan det vara bra att välja en med bra och stabila säkerhetsfunktioner. Ett exempel på en sådan är att bladen stannar om någon skulle lyfta upp robotgräsklipparen. Det kan också vara en god idé att köpa en robotgräsklippare med inbyggt larm, särskilt om man planerar att fjärrstyra den. Då får ägaren omedelbart veta om någon försöker sno klipparen. Det blir allt vanligare med en GPS-funktion, vilket också är bra om någon tar den.

Under de senaste åren har man hört gott om roliga historier där robotgräsklipparen på eget bevåg ger sig ut på äventyr. Idag är risken för detta mindre tack vare en rad förbättringar. För de allra flesta modellerna bygger man ner en kabel grunt i marken vid sin tomtkant. Klipparen kommer aldrig att passera över den kabeln. Förut var det också vanligt att två likadana motorgräsklippare inom samma område störde varandra, men risken för det är idag betydligt mindre, tack vare utvecklingen av denna populära uppfinning.